Makmuk Kurma Berkacang
Sumber : Bzee Cafe
Bahan-bahan
A
500gm tepung gandum (dijemur dahulu)
1/2 cwn gula aising
B (dicairkan)
250gm minyak sapi
50gm mentega
C (digaul dan bulatkan kecil2)
1/2 cwn mentega kacang
1 cwn kacang tanah dikisar
2 sudu besar gula kaster
1/2 cwn kurma cincang
D
Gula aising
Cara-cara
1. Gaul bahan A dan B
2. Bulat, isi dengan inti (Bahan C)
3. Bakar pada suhu 150c hingga masak. Angkat dan sejukkan.
4. Gaul dgn gula aising sebelum disimpan dlm bekas kedap udara
Bahan-bahan
A
500gm tepung gandum (dijemur dahulu)
1/2 cwn gula aising
B (dicairkan)
250gm minyak sapi
50gm mentega
C (digaul dan bulatkan kecil2)
1/2 cwn mentega kacang
1 cwn kacang tanah dikisar
2 sudu besar gula kaster
1/2 cwn kurma cincang
D
Gula aising
Cara-cara
1. Gaul bahan A dan B
2. Bulat, isi dengan inti (Bahan C)
3. Bakar pada suhu 150c hingga masak. Angkat dan sejukkan.
4. Gaul dgn gula aising sebelum disimpan dlm bekas kedap udara
Komentar
Posting Komentar