Kek Keju Coklat Chips
Sumber : Majalah Saji 2006
Bahan Kek Keju :
400ml krim putar
10gm gula kastor
80gm tepung jagung
80gm mentega
7 biji putih telur (buat maringue)
7 biji kuning telur
2 buku krim keju (sebuku 250gm)
200gm coklat chips
1 sudu besar jus lemon
Bahan Coklat Ganache :
500gm coklat masakan
250ml krim putar
120gm mentega
1 sudu kecil minyak jagung
Cara-cara :
1. Sediakan bahan A. Pukul mentega, krim keju dan gula kastor hingga sebati. Masukkan tepung jagung dan pukul rata. Campurkan kuning telur satu persatu bersama krim putar serta satu sudu besar jus lemon. Pukul sebati.
2. Akhir sekali masukkan putih telur yg telah dibuat meringue bersama chocolate chip dan kaup-balikan bersama adunan tersebut. Masukkan ke dalam bekas yang telah disalut dgn kertas aluminium dan letakkan di atas dulang berisi air.
3. Bakar di dalam oven bersuhu 160c selama satu satu jam. Sejukkan di dalam chiller semalaman sebelum dihias.
Hiasan Coklat Ganache :
Cairkan coklat masakan, mentega dan krim putar menggunakan kaedah double boiler. Kemudian masukkan sesudu minyak jagung dan gaul sebati. Biarkan semalaman di dalam chiller hingga pekat. Hiaskan kek keju tadi dgn coklat ganache dan taburkan gula aising diatasnya.
Bahan Kek Keju :
400ml krim putar
10gm gula kastor
80gm tepung jagung
80gm mentega
7 biji putih telur (buat maringue)
7 biji kuning telur
2 buku krim keju (sebuku 250gm)
200gm coklat chips
1 sudu besar jus lemon
Bahan Coklat Ganache :
500gm coklat masakan
250ml krim putar
120gm mentega
1 sudu kecil minyak jagung
Cara-cara :
1. Sediakan bahan A. Pukul mentega, krim keju dan gula kastor hingga sebati. Masukkan tepung jagung dan pukul rata. Campurkan kuning telur satu persatu bersama krim putar serta satu sudu besar jus lemon. Pukul sebati.
2. Akhir sekali masukkan putih telur yg telah dibuat meringue bersama chocolate chip dan kaup-balikan bersama adunan tersebut. Masukkan ke dalam bekas yang telah disalut dgn kertas aluminium dan letakkan di atas dulang berisi air.
3. Bakar di dalam oven bersuhu 160c selama satu satu jam. Sejukkan di dalam chiller semalaman sebelum dihias.
Hiasan Coklat Ganache :
Cairkan coklat masakan, mentega dan krim putar menggunakan kaedah double boiler. Kemudian masukkan sesudu minyak jagung dan gaul sebati. Biarkan semalaman di dalam chiller hingga pekat. Hiaskan kek keju tadi dgn coklat ganache dan taburkan gula aising diatasnya.
Komentar
Posting Komentar