Black Bottom Cupcakes
Bahan-bahan
210 gm tepung gandum
250 gm gula perang
30 gm serbuk koko
1 tsp baking soda
240 ml air
80 ml minyak jagung
1 tbsp cuka makan (optional)
1 tsp esen vanila
1/2 tsp garam halus
Cream Cheese Filling:
250 gm cream cheese, lembutkan pada suhu bilik
70 gm gula kaster
1 biji telur Gred A
1/2 tsp esen vanila
Cara-cara
1. Pukul cream cheese dan gula hingga licin. Masukkan telur, esen vanila dan pukul sekejap hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. Gunting sedikit muncungnya.
2. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan cupcake.
3. Ayak tepung, serbuk koko, garam dan baking soda ketepikan. Satukan air, minyak jagung dan cuka. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung. Gaul hingga rata.
4. Sudukan 1/2 adunan ke dalam acuan. Picit cream cheese filling di tengahnya sehingga cheese timbul di permukaan. Buat sehingga habis.
5. Bakar selama 25 minit atau sehingga tidak melekat pada lidi apabila di cucuk.
210 gm tepung gandum
250 gm gula perang
30 gm serbuk koko
1 tsp baking soda
240 ml air
80 ml minyak jagung
1 tbsp cuka makan (optional)
1 tsp esen vanila
1/2 tsp garam halus
Cream Cheese Filling:
250 gm cream cheese, lembutkan pada suhu bilik
70 gm gula kaster
1 biji telur Gred A
1/2 tsp esen vanila
Cara-cara
1. Pukul cream cheese dan gula hingga licin. Masukkan telur, esen vanila dan pukul sekejap hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. Gunting sedikit muncungnya.
2. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan cupcake.
3. Ayak tepung, serbuk koko, garam dan baking soda ketepikan. Satukan air, minyak jagung dan cuka. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung. Gaul hingga rata.
4. Sudukan 1/2 adunan ke dalam acuan. Picit cream cheese filling di tengahnya sehingga cheese timbul di permukaan. Buat sehingga habis.
5. Bakar selama 25 minit atau sehingga tidak melekat pada lidi apabila di cucuk.
Komentar
Posting Komentar