Biskut Almond London / Almond London Cookies
Biskut Almond London / Almond London Cookies
Inspirasi: Chef Noraini
Bahan-bahan
250gm mentega
150gm gula halus
450gm tepung gandum
100gm tepung jagung
1 1/2 teh serbuk penaik
1 sudu teh emplex
1 biji telur grade B
1 sudu teh esen vanilla
100 biji badam, dibakar
cawan kertas secukupnya.
Hiasan : Coklat masakan, coco butter
Cara-cara :
Inspirasi: Chef Noraini
Bahan-bahan
250gm mentega
150gm gula halus
450gm tepung gandum
100gm tepung jagung
1 1/2 teh serbuk penaik
1 sudu teh emplex
1 biji telur grade B
1 sudu teh esen vanilla
100 biji badam, dibakar
cawan kertas secukupnya.
Hiasan : Coklat masakan, coco butter
Cara-cara :
- Ayak tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik dan emplex. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan esen vanilla dan telur. Pukul lagi hingga sebati.
- Pindahkan adunan mentega tadi ke dalam mangkuk besar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan doh selama 15 minit.
- Ambil sedikit doh, bulatkan dan masukkan biji badam. Buatlah bentuk bujur.
- Susunkan dalam dulang pembakar dan bakar selama lebih kurang 20 minit. Sejukkan.
- Cairkan coklat secara double boiler masukkan coco butter jika coklat terlalu pekat. Celupkan biskut dan letakan dlm cawan kertas. Biarkan beku sebelum menyimpannya.
Biskut Almond London / Almond London Cookies
Komentar
Posting Komentar