Bird Nest Fern Cookies
Sumber : Chef Zubaidah
Bahan A
100gm mentega
30gm shortening
70gm gula aising
Bahan B
100gm tepung gandum
1/4 tsp serbuk penaik
90gm tepung Hong Kong
40gm tepung jagung
40gm serbuk badam
Hiasan : Badam nib dan jem buah-buahan
Cara-cara:
1. Putar bahan A sehingga gebu.
2. Masukkan bahan B sehingga sebati.
3. Ambil sedikit adunan dan buat bulat2 dan tekan ditengahnya utk diletakkan jem.
4. Sapukan dengan putih telur dan taburkan badam nib.
5. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140c selama 30 minit.
Bahan A
100gm mentega
30gm shortening
70gm gula aising
Bahan B
100gm tepung gandum
1/4 tsp serbuk penaik
90gm tepung Hong Kong
40gm tepung jagung
40gm serbuk badam
Hiasan : Badam nib dan jem buah-buahan
Cara-cara:
1. Putar bahan A sehingga gebu.
2. Masukkan bahan B sehingga sebati.
3. Ambil sedikit adunan dan buat bulat2 dan tekan ditengahnya utk diletakkan jem.
4. Sapukan dengan putih telur dan taburkan badam nib.
5. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140c selama 30 minit.
Komentar
Posting Komentar