Mocca Walnut Coffee Cheese Cake
Resipi Asal : Mama Zieza
Diolah semula oleh : Mummy Roz
Gambar : Mummy Roz
Base
150 gm butter
30 gm gula perang
1 tbs instant coffee (campur dgn 1/2 sudu besar air panas)
200 gm digestive biscuits (Mc Vities) - hancurkan dan lumatkan
50 gm walnut – diblender halus
60 gm cooking chocolate (dicairkan)
Cara
Gaul biskut, kacang, gula, nescafe dgn butter tu tadi.
Tekankan ke dalam acuan springform berukuran 8 x 8 inci.
Bakar dalam 10 min dan sejukkan.
Ratakan chocolate yang telah dicairkan dan simpan dalam freezer sekejap.
Fillings
500 gm Philadelphia Cream Cheese
130 gm gula kastor
2 tbs instant cofee (campur dgn 2 sudu besar air panas)
20 gm tepung jagung
50 gm walnut halus
4 biji telur
300 ml whipping cream
Cara
Putar Krim Cheese dgn gula sampai kembang.
Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
Masukkan instant coffee, pukul hingga sebati.
Masukkan kacang dan tepung, pukul hingga sebati.
Masukkan whip cream dan kacau hingga sebati.
Tuang ke atas base tadi.
Bakar secara steambath....lebih kurang 45 minit ke 1 jam.
Tutup api oven dan biarkan kek tu di dalam oven, sekurang-kurangnya 1 jam.
Letak ganache sebagai topping.
Diolah semula oleh : Mummy Roz
Gambar : Mummy Roz
Base
150 gm butter
30 gm gula perang
1 tbs instant coffee (campur dgn 1/2 sudu besar air panas)
200 gm digestive biscuits (Mc Vities) - hancurkan dan lumatkan
50 gm walnut – diblender halus
60 gm cooking chocolate (dicairkan)
Cara
Gaul biskut, kacang, gula, nescafe dgn butter tu tadi.
Tekankan ke dalam acuan springform berukuran 8 x 8 inci.
Bakar dalam 10 min dan sejukkan.
Ratakan chocolate yang telah dicairkan dan simpan dalam freezer sekejap.
Fillings
500 gm Philadelphia Cream Cheese
130 gm gula kastor
2 tbs instant cofee (campur dgn 2 sudu besar air panas)
20 gm tepung jagung
50 gm walnut halus
4 biji telur
300 ml whipping cream
Cara
Putar Krim Cheese dgn gula sampai kembang.
Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
Masukkan instant coffee, pukul hingga sebati.
Masukkan kacang dan tepung, pukul hingga sebati.
Masukkan whip cream dan kacau hingga sebati.
Tuang ke atas base tadi.
Bakar secara steambath....lebih kurang 45 minit ke 1 jam.
Tutup api oven dan biarkan kek tu di dalam oven, sekurang-kurangnya 1 jam.
Letak ganache sebagai topping.
Komentar
Posting Komentar