Kek Kukus Buah Campuran
Sumber (dr Ija)
Bahan-bahannya
400 gram tepung superfine
150 gram gula halus
4 biji telur
1 tin (325gm) butter Golden Churn
(400 gram) buahan campuran
1 sudu teh bicarbonate of soda
1/2 sudu kecil cream of tartar
2 sudu black treacle – optional sekadar menggelapkan kek
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis (optional)
1 sudu kecil serbuk buah pala – optional
1 sudu kecil lemon - optional
1 cawan gula, untuk dibuat gula hangus
Cara
A .Pukul butter + gula + agak dah kembang + black treacle+ lemon + serbuk pala + kulit kayu manis + pukul lagi + telur satu persatu + pukul rata shj.
B .Tepung + cream of tartar + sbicarbonate soda = ayak 2 kali
C .Buah campuran + 2 sudu bahan tepung(B) di gaul
D .Buat gula hangus = api perlahan shj dan biarkan gula cair sehingga warna perang.
E .Bahan A + B + gaul sebati + gula hangus tadi dan kacau dgn cepat...gula hangus ni mudah mengeras.
F. Masukkan buah2an tadi tinggalkan sikit untuk di tabur atas kek. Masukkan bancuhan dlm loyang dan tutup menggunakan aluminium foil...
Kukus selama 4-5jam
Note guna plastic microwave tu tutup rapat aje untuk kukus. Senang buatnya kacau2 aje....
P/s kalau nak sedap guna butter golden churn. Butter ni lembut tak payah pukul kacau aje cu
Bahan-bahannya
400 gram tepung superfine
150 gram gula halus
4 biji telur
1 tin (325gm) butter Golden Churn
(400 gram) buahan campuran
1 sudu teh bicarbonate of soda
1/2 sudu kecil cream of tartar
2 sudu black treacle – optional sekadar menggelapkan kek
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis (optional)
1 sudu kecil serbuk buah pala – optional
1 sudu kecil lemon - optional
1 cawan gula, untuk dibuat gula hangus
Cara
A .Pukul butter + gula + agak dah kembang + black treacle+ lemon + serbuk pala + kulit kayu manis + pukul lagi + telur satu persatu + pukul rata shj.
B .Tepung + cream of tartar + sbicarbonate soda = ayak 2 kali
C .Buah campuran + 2 sudu bahan tepung(B) di gaul
D .Buat gula hangus = api perlahan shj dan biarkan gula cair sehingga warna perang.
E .Bahan A + B + gaul sebati + gula hangus tadi dan kacau dgn cepat...gula hangus ni mudah mengeras.
F. Masukkan buah2an tadi tinggalkan sikit untuk di tabur atas kek. Masukkan bancuhan dlm loyang dan tutup menggunakan aluminium foil...
Kukus selama 4-5jam
Note guna plastic microwave tu tutup rapat aje untuk kukus. Senang buatnya kacau2 aje....
P/s kalau nak sedap guna butter golden churn. Butter ni lembut tak payah pukul kacau aje cu
Komentar
Posting Komentar