Kek Coklat Kukus
250gm Butter
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan gula caster
1 cawan gula perang
3/4 cawan serbuk koko
1 sudu kecil esen vanila
4 biji telor besar
1 cawan susu cair suam (Panas kan jgn sampai mendidih)
1 sudu besar coklat emolco
1 sudu kecil esen kopi (coffee oil)
Ayak tepung dengan serbuk koko. Pukul butter dengan 2 jenis gula sampaikembang.
Masukkan telor satu persatu.
Masukkan esen.
Tuang susu suam berselang selidengan tepung. (guna mesin slow speed)......kalau kuat nanti kek takmoist.............habis jee semua tepung.....stop jgn guna mixer. Just guna spatula untuk kaup balik...........dan kena alas loyang dengan kertas minyak..1 adunan nie untuk 2 loyang 7 x 7.
tutup atas loyang dgn aluminium foil kemas2 n kukus 1 jam.
Bila 1 jam jee leh le bukak foil ntengok...kek tu. Foil tu boleh digunakan kan lagi..........Kek nie memang basah n lembut....kalau masuk p/ais pun tetap lembut.Tapi kena tunggu sejuk baru nak diterbalikkan kek kalau tidak kek pecah.Buang kertas alas tadi dan boleh lah di topping dgn coklat cair dan raut coklatmasakan atas kek smpai penuh.**** Sila sukat tepung betul22 jgn terlebih......nanti kek terbelah dua..
Topping (Chocolate Fudge)
300gm coklat masakan
3 sudu besar tpg jagung bancuh dgn 1 cawan air biasa
Masak semua atas api kecil dan biar sampai meletup letup...maksudnya coklat dah pekat n boleh tutup api. baru masukkan 2 sudu besar butter.
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan gula caster
1 cawan gula perang
3/4 cawan serbuk koko
1 sudu kecil esen vanila
4 biji telor besar
1 cawan susu cair suam (Panas kan jgn sampai mendidih)
1 sudu besar coklat emolco
1 sudu kecil esen kopi (coffee oil)
Ayak tepung dengan serbuk koko. Pukul butter dengan 2 jenis gula sampaikembang.
Masukkan telor satu persatu.
Masukkan esen.
Tuang susu suam berselang selidengan tepung. (guna mesin slow speed)......kalau kuat nanti kek takmoist.............habis jee semua tepung.....stop jgn guna mixer. Just guna spatula untuk kaup balik...........dan kena alas loyang dengan kertas minyak..1 adunan nie untuk 2 loyang 7 x 7.
tutup atas loyang dgn aluminium foil kemas2 n kukus 1 jam.
Bila 1 jam jee leh le bukak foil ntengok...kek tu. Foil tu boleh digunakan kan lagi..........Kek nie memang basah n lembut....kalau masuk p/ais pun tetap lembut.Tapi kena tunggu sejuk baru nak diterbalikkan kek kalau tidak kek pecah.Buang kertas alas tadi dan boleh lah di topping dgn coklat cair dan raut coklatmasakan atas kek smpai penuh.**** Sila sukat tepung betul22 jgn terlebih......nanti kek terbelah dua..
Topping (Chocolate Fudge)
300gm coklat masakan
3 sudu besar tpg jagung bancuh dgn 1 cawan air biasa
Masak semua atas api kecil dan biar sampai meletup letup...maksudnya coklat dah pekat n boleh tutup api. baru masukkan 2 sudu besar butter.
Komentar
Posting Komentar