Chocolate Cheese Muffin
Resipi : Mat Gebu
Bahan
140 gm coklat masakan, dipotong kecil
100 gm cream cheese
80 gm mentega
2 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla*(*dicampur dan pukul rata dgn garfu)
60 gm gula
100 gm tepung gandum
2 camca teh baking powder(digaul dan diayak)
Sedikit kepingan badam & Choc Chip utk hiasan (optional)
Cara- Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan muffin dengan paper cup atau gunakan muffin cup jenis keras. Ketepikan.-
Masukkan coklat masakan, cream cheese dan mentega dalam bekas tahan panas, cairkan dengan cara "double-boiler" (dengan meletak mangkuk yang berisi bahan2 tadi di atas air mendidih), kacau hingga semua cair dan sebati. Angkat.-
Masukkan gula dan telur, kacau menggunakan whisk (kalau benda ni tak de juga, boleh guna senduk) hingga sebati.-
Masukkan tepung dan gaul hingga rata dan mesra.
Sudukan ke dalam muffin cup tadi 3/4 penuh, tabur dengan sedikit kepingan badam. Buat hingga siap. Bakar 20 - 25 minit atau hingga masak.
Bahan
140 gm coklat masakan, dipotong kecil
100 gm cream cheese
80 gm mentega
2 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla*(*dicampur dan pukul rata dgn garfu)
60 gm gula
100 gm tepung gandum
2 camca teh baking powder(digaul dan diayak)
Sedikit kepingan badam & Choc Chip utk hiasan (optional)
Cara- Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan muffin dengan paper cup atau gunakan muffin cup jenis keras. Ketepikan.-
Masukkan coklat masakan, cream cheese dan mentega dalam bekas tahan panas, cairkan dengan cara "double-boiler" (dengan meletak mangkuk yang berisi bahan2 tadi di atas air mendidih), kacau hingga semua cair dan sebati. Angkat.-
Masukkan gula dan telur, kacau menggunakan whisk (kalau benda ni tak de juga, boleh guna senduk) hingga sebati.-
Masukkan tepung dan gaul hingga rata dan mesra.
Sudukan ke dalam muffin cup tadi 3/4 penuh, tabur dengan sedikit kepingan badam. Buat hingga siap. Bakar 20 - 25 minit atau hingga masak.
Komentar
Posting Komentar