Bika Ambon
Resipi : Loveliana
Bahan I:
1 tsp yeast
150ml air kelapa
Bahan II:
12 kuning telur , 2 putih telur
1/4 tsp yellow colouring
450gram gula pasir
1/2 tsp garam
Bahan III
500gram tepung sagu/sago (beli yg masih baru-quality yg masih bagus)
Bahan IV :
500ml santan pekat dari 3 biji kelapa.
rebus dengan 3 helai daun pandan,10 helai daun limau.sejukkan.
150ml air kelapa
Cara :1.campur dan aduk bahan I ,kacau sampai rata.diamkan selama 15 minit sampai kembang.
2.kacau bahan II hingga 1/2 kembang dan gula hancur,masukan bahan III sikit sikit sampai rata.
3.tuang bahan IV ,kacau, masukan bahan I. tapis.
4.diamkan adunan sampai 4 atau 6 jam shingga kembangcara memanggang :ambik kuali atau periuk.isi dengan pasir yg bersih. alas dengan alumunium foil.letak kuali atas dapur dan biarkan pasir menjadii panas. gunakan api kecil sahaja. letak acuan/loyang yg dah di sapu dengan minyak masak atas kuali tu.bila loyang dah panas, tuang adunan sebanyak 3/4.
masak dengan api kecik dan tutup loyang dengan penutup yg ada lubang2.
Bahan I:
1 tsp yeast
150ml air kelapa
Bahan II:
12 kuning telur , 2 putih telur
1/4 tsp yellow colouring
450gram gula pasir
1/2 tsp garam
Bahan III
500gram tepung sagu/sago (beli yg masih baru-quality yg masih bagus)
Bahan IV :
500ml santan pekat dari 3 biji kelapa.
rebus dengan 3 helai daun pandan,10 helai daun limau.sejukkan.
150ml air kelapa
Cara :1.campur dan aduk bahan I ,kacau sampai rata.diamkan selama 15 minit sampai kembang.
2.kacau bahan II hingga 1/2 kembang dan gula hancur,masukan bahan III sikit sikit sampai rata.
3.tuang bahan IV ,kacau, masukan bahan I. tapis.
4.diamkan adunan sampai 4 atau 6 jam shingga kembangcara memanggang :ambik kuali atau periuk.isi dengan pasir yg bersih. alas dengan alumunium foil.letak kuali atas dapur dan biarkan pasir menjadii panas. gunakan api kecil sahaja. letak acuan/loyang yg dah di sapu dengan minyak masak atas kuali tu.bila loyang dah panas, tuang adunan sebanyak 3/4.
masak dengan api kecik dan tutup loyang dengan penutup yg ada lubang2.
Komentar
Posting Komentar