White Chocolate Layer Cake
Sumber : resipi citarasawan
230gm coklat masakan putih di potong kecil
2 1/4 cawan tepung gandum
2 1/4 tsp baking powder
1/4 tsp garam halus
2/3 cawan mentega (150gm)
1 1/3 cawan gula kastor
4 biji telur A
1 1/2 tsp esen vanilla
1 1/4 cawan susu segar
White Chocolate Buttercream
500gm coklat masakan putih di potong kecil
1 3/4 cawan mentega
2 tsp esen vanilla
2 cawan gula ising di ayak
Sirap (disapu pada lapisan kek)
1/2 cawan air
1/4 cawan gula kastor
Filling
1 cawan apricot di cincang kasar
1 cawan walnut di cincang kasar
Buah Appricot segar di hiris nipis
Cara-cara
1. Panaskan oven 180c.
2. Leser dan alas loyang 9-inch.
3. Cairkan coklat putih secara double boil. Angkat dan ketepikan.
4. Ayak tepung, baking powder, garam.
5. Pukul mentega dan gula sehingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil dipukul, hingga berkrim.
6. Masukkan esen vanila, susu cair, tepung gandum dan coklat masakan putih dan pukul hingga bergaul rata.
7. Bakar selama 40 minit.
8. Sejukkan dahulu sebelum di lapis dengan buttercream.
9. Apabila sejuk potong kek kepada 2 lapisan. Sapukan sirap gula pada permukaan lapisan kemudian sapukan seluruh lapisan dengan buttercream. Tabur dengan appricot dan walnut cincang di atas buttercream tadi.
10. Ambil satu lapisan kek dan letakkan di atas lapisan pertama tadi.
11. Buat yang sama seperti lapisan pertama hingga habis.
12 Untuk lapisan terakhir, saluti kek seluruhnya dengan buttercream, hias diatasnya dengan hirisan appricot. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.
Buttercream
1. Cairkan coklat masakan putih secara double boil hingga cair. Angkat dan ketepikan.
2. Pukul mentega hingga kembang, masukkan coklat putih, gula dan vanila. Pukul hingga rata,
3. Simpan di dalam peti sejuk supaya coklat menjadi pekat selama 45 minit.
Untuk sirap : Didihkan air dan gula sehingga larut. Angkat dan sejukkan.
230gm coklat masakan putih di potong kecil
2 1/4 cawan tepung gandum
2 1/4 tsp baking powder
1/4 tsp garam halus
2/3 cawan mentega (150gm)
1 1/3 cawan gula kastor
4 biji telur A
1 1/2 tsp esen vanilla
1 1/4 cawan susu segar
White Chocolate Buttercream
500gm coklat masakan putih di potong kecil
1 3/4 cawan mentega
2 tsp esen vanilla
2 cawan gula ising di ayak
Sirap (disapu pada lapisan kek)
1/2 cawan air
1/4 cawan gula kastor
Filling
1 cawan apricot di cincang kasar
1 cawan walnut di cincang kasar
Buah Appricot segar di hiris nipis
Cara-cara
1. Panaskan oven 180c.
2. Leser dan alas loyang 9-inch.
3. Cairkan coklat putih secara double boil. Angkat dan ketepikan.
4. Ayak tepung, baking powder, garam.
5. Pukul mentega dan gula sehingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil dipukul, hingga berkrim.
6. Masukkan esen vanila, susu cair, tepung gandum dan coklat masakan putih dan pukul hingga bergaul rata.
7. Bakar selama 40 minit.
8. Sejukkan dahulu sebelum di lapis dengan buttercream.
9. Apabila sejuk potong kek kepada 2 lapisan. Sapukan sirap gula pada permukaan lapisan kemudian sapukan seluruh lapisan dengan buttercream. Tabur dengan appricot dan walnut cincang di atas buttercream tadi.
10. Ambil satu lapisan kek dan letakkan di atas lapisan pertama tadi.
11. Buat yang sama seperti lapisan pertama hingga habis.
12 Untuk lapisan terakhir, saluti kek seluruhnya dengan buttercream, hias diatasnya dengan hirisan appricot. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.
Buttercream
1. Cairkan coklat masakan putih secara double boil hingga cair. Angkat dan ketepikan.
2. Pukul mentega hingga kembang, masukkan coklat putih, gula dan vanila. Pukul hingga rata,
3. Simpan di dalam peti sejuk supaya coklat menjadi pekat selama 45 minit.
Untuk sirap : Didihkan air dan gula sehingga larut. Angkat dan sejukkan.
Komentar
Posting Komentar