Buttercream Icings

Bahan Asas Buttercream
1/2 cawan krimwell/Creamlite/Shortening
1/2 cawan mentega
1 tsp esen vanila
4 cawan gula ising di ayak (tidak perlu dimasukkan semua, test kemanisan mengikut citarasa)
2 tbsp susu segar atau ...
2 tbsp whipping cream tawar (dipukul dahulu) - optional

Cara-cara
1. Pukul krimwell, mentega dan esen vanila hingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit, pukul rata dengan speed tinggi. Perlahankan speed, masukkan susu dan pukul semula dengan speed tinggi sehingga kembang. Scrap tepi dan dalam mangkuk mixer, pukul sekejap hingga bergaul rata.
2. Boleh disimpan selama 2 minggu di dalam peti sejuk. Biar pada suhu bilik dan putar semula jika hendak menggunakannya.
Tips : Test kemanisan buttercream dengan mengigitnya dengan gigi, jika kurang manis, tambahkan gula icing.

Pilihan Lain Buttercream :

Lemon Buttercream : Tambahkan 2 tbsp lemon juice dan 1 tsp parutan kulit lemon
Coklat Buttercream : Tambah 3/4 cawan serbuk koko atau 1/2 cawan coklat masakan (dicairkan double boil)
Chocolate Mocha Buttercream: Tambah 1 tbsp mocha emulco/serbuk kopi segera
Darker Chocolate Buttercream: Tambah 1/4 cawan serbuk koko atau (1/2 cawan coklat masakan cair) dan 1 tbsp susu segar.
Buttercream Tipis : Tambah 3-4 tbsp sirap jagung, air atau susu segar kepada resipi diatas.
Buttercream Lambat Cair : Tambah 3-4 tbsp tepung jagung kepada resipi diatas.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Kek Blueberry

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam