Buttercream Icings (High Humidity)
Bahan-bahan
1/2 cawan krimwell/shortening
1/2 cawan mentega
4 cawan gula ising di ayak
2 tbsp susu segar
2 tbsp tepung jagung
1 tsp esen vanila
Menghasilkan 3 cawan.
Cara-cara :
1. Pukul krimwell, mentega, esen vanila sehingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul dengan speed sederhana. Scrap tepi dan dalam mangkuk mixer setiap kali memasukkan gula.
2. Di dalam mangkuk yang lain, satukan susu segar dan tepung jagung, kacau rata hingga tidak berketul. Masukkan ke dalam adunan icing dan pukul semula dengan speed tinggi sehingga kembang.
3. Tutup icing dengan tuala lembab atau plastik sehingga hendak digunakan.
4. Simpan icing di dalam bekas kedap udara dan masukkan di dalam peti sejuk jika tidak digunakan.
5. Icing ini boleh disimpan selama 2 minggu. Putar semula jika hendak menggunakannya.
1/2 cawan krimwell/shortening
1/2 cawan mentega
4 cawan gula ising di ayak
2 tbsp susu segar
2 tbsp tepung jagung
1 tsp esen vanila
Menghasilkan 3 cawan.
Cara-cara :
1. Pukul krimwell, mentega, esen vanila sehingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul dengan speed sederhana. Scrap tepi dan dalam mangkuk mixer setiap kali memasukkan gula.
2. Di dalam mangkuk yang lain, satukan susu segar dan tepung jagung, kacau rata hingga tidak berketul. Masukkan ke dalam adunan icing dan pukul semula dengan speed tinggi sehingga kembang.
3. Tutup icing dengan tuala lembab atau plastik sehingga hendak digunakan.
4. Simpan icing di dalam bekas kedap udara dan masukkan di dalam peti sejuk jika tidak digunakan.
5. Icing ini boleh disimpan selama 2 minggu. Putar semula jika hendak menggunakannya.
Komentar
Posting Komentar